L’IDH celebra un seminari sobre cinema, literatura i dret, en homenatge a Mario Ruiz

By 10 October, 20182018, Notícies

L’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH) i el Departament de Filosofia del Dret i Política rendeixen el dijous 18 d’octubre un homenatge acadèmic al professor Mario Ruiz, mort el passat mes d’abril als 51 anys d’edat. L’homenatge consistirà en un seminari obert al públic sobre cinema, literatura i dret, temes que el desaparegut professor va estudiar i va ensenyar amb passió.

Mario Ruiz va ser director de l’Anuari de Filosofia del Dret, revista oficial de la Societat Espanyola de Filosofia Jurídica i Política. Va iniciar la seua vida acadèmica en la Universitat de València de la mà de l’actual director del IDH, Javier de Lucas, qui va dirigir la seua tesi doctoral en la qual va abordar la filosofia jurídica i política en l’obra d’Enrique Tierno Galván. Els últims mesos de la seua carrera universitària també els va consagrar a la Universitat de València, incorporant-se en comissió de serveis al Departament de Filosofia del Dret i redoblant la seua participació en les activitats del IDH. El professor Javier de Lucas, amb qui a més va compartir una impenitent cinefília, assegura que sempre tindrà present “la seua capacitat de provocació intel·ligent, la seua ironia, el seu sentit de l’humor (negre) i la seua independència de criteri, que li permetia posar-se el món per muntera, més enllà de modes, escoles o d’allò políticament correcte”.

Professor titular d’universitat acreditat com a catedràtic, estava adscrit a l’àrea de Filosofia del Dret i Filosofia Política en el Departament de Dret Públic de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona. Va ser el seu director i també va exercir de vice-degà en la facultat. Es va incorporar a la Facultat de Ciències Jurídiques des del seu inici, en 1992. Professor i investigador molt actiu, va impartir assignatures de grau, postgrau i doctorat en el seu centre i també en la Facultat de Lletres. Va ser membre del CEDAT (Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona). Com a professor convidat, va impartir docència en diverses universitats i col·laborava amb l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València i amb el de Carlos III de Madrid. Va formar part i va ser investigador principal d’una vintena de projectes de recerca competitius, estatals i europeus, entre ells projectes Daphne i Consolider. Va publicar més de cinquanta referències científiques (diverses monografies, articles en revistes especialitzades, capítols de llibre, manuals docents, estudis preliminars, informes i uns altres). Les seues línies de recerca eren: filosofia política i jurídica contemporània; teoria del dret, metodologia, epistemologia i argumentació jurídica; drets humans emergents i conflictes jurídics; drets socials, econòmics i culturals; dret i cinema, entre unes altres.

Programa i inscripcions al seminari 

http://www.idhuv.es/cine-literatura-derecho-seminario-mario-ruiz/

Obituari publicat per Javier de Lucas:

http://lucasfra.blogs.uv.es/2018/05/12/mario-ruiz-sanz-un-obituario-nota-necrologica-para-el-anuario-de-filosofia-del-derecho/

Necrològica del Departament de Filosofia del Dret

https://www.uv.es/departamento-filosofia-derecho-politica/es/departamento-filosofia-del-derecho-politica-1285969992606/novetat.html?id=1286039582514