El Govern Valencià concedeix la Distinció per a la Defensa dels Drets i Llibertats Constitucionals a Javier de Lucas

By 2 December, 2016Notícies

El Govern Valencià ha aprovat atorgar la Distinció per a la Defensa dels Drets i Llibertats Constitucionals al catedràtic de Filosofia del Dret i Filosofia Política, Javier de Lucas i a la Creu Roja de la Comunitat Valenciana. El catedràtic de Filosofia del Dret i Filosofia Política Javier de Lucas Martín ha dedicat gran part del seu treball acadèmic de recerca, docència i divulgació a qüestions relacionades amb els drets humans, les polítiques migratòries i d’asil, la pluriculturalidad i la democràcia.

Promotor i director de l’Institut Universitari de Drets Humans de la Universitat de València, Javier de Lucas ha sigut també president de la Comissió Espanyola d’Ajuda al Refugiat (CEAR), i membre, des de 2013 fins a 2015, del Consell Assessor del Mecanisme Nacional per a la Prevenció de Tortura. També pertany a nombrosos consells científics i editorials, i ha publicat vint llibres i més de 250 articles en revistes científiques nacionals i internacionals. A més, dirigeix la col·lecció de llibres “Drets humans”, de l’editorial Tirant el Blanch.

En l’àmbit de la relació entre drets humans i immigració, Javier de Lucas ha participat i impulsat un bon nombre de fòrums i trobades per a la sensibilització de l’opinió pública i la formació d’agents socials i experts, ha col·laborat en aquestes tasques amb bona part de les ONG de suport als immigrants i amb les mateixes associacions d’immigrants. En concret, ha dedicat una especial atenció a la formació crítica de professionals l’àmbit de la justícia, per la qual cosa ha participat en programes de formació d’advocats, jutges i magistrats sobre immigració, multiculturalitat, globalització i minories, així com en programes de formació d’escoles de Policia.

Entre els reconeixements rebuts, destaca el Premi d’Assaig de la Fundació Bancaixa (1995) pel llibre La tolerància (amb A. Iglesias, M. Lozano i GG. Aparicio), l’III Premi d’Assaig Integració Europea (1996), conjuntament amb Sami Naïr, convocat pel Consell Valencià de Moviment Europeu i la Generalitat Valenciana, i la Medalla de Plata de la Creu Roja pel seu treball en l’àmbit de la immigració.

El Consell va aprovar el 4 de desembre de 2015 el decret pel qual es crea la Distinció per a la Defensa dels Drets i Llibertats Constitucionals amb la finalitat de commemorar el dia de la Constitució espanyola a la Comunitat valenciana, amb la concessió d’una distinció de caràcter honorífic que reconega la trajectòria de persones o entitats que hagen destacat en la defensa i promoció dels drets, llibertats i deures que arreplega el títol I de la Constitució.

Creu Roja, per la seua banda, desplega activitats en quasi tots els països, la qual cosa la converteix en una vertadera xarxa global de la solidaritat. Les activitats que realitza varien en funció de les necessitats de cada país i dels seus habitants: protecció de la salut, accions de benestar social amb els col·lectius vulnerables, defensa dels drets humans, especialment els de els refugiats i immigrants, ajuda davant les catàstrofes, ajuda a les víctimes dels conflictes i promoció de la donació de sang. Totes elles tenen en comú la convicció d’una dignitat humana indisponible per a qualsevol poder o ideologia.