Les XX Jornades de Dret Internacional Humanitari analitzen la intervenció post-conflicte

By 15 November, 20182018, Notícies

“Memòria, cultura i intervenció post-conflicte” és el títol de les XX Jornades de Dret Internacional Humanitari que, organitzades per l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH-UV), se celebren els dies 19 i 20 de novembre en el saló de graus de la Facultat de Dret.

Com cada any, les jornades aborden les qüestions més actuals de la intervenció humanitària en funció del context internacional de referència. Segons explica la professora Consuelo Ramón, directora del seminari, “s’ha dissenyat a aquest efecte un programa que repassa les novetats més importants en aquest camp, com el XX aniversari del Tribunal Penal Internacional, la preservació dels béns culturals, els drets humans, les lleis d’amnistia, els processos de pos-conflicte, la seguretat internacional, i especialment es focalitza l’atenció en l’àmbit de la memòria i els drets de les dones en aquests contextos”. A més, afegeix, “en aquesta edició especial, en la qual també celebrem el vintè aniversari d’aquestes jornades, comptem amb un panell específic dedicat a la Justícia Transicional”.

En la inauguració de la trobada acadèmica intervenen Javier Palao, degà de la Facultat de Dret; Consuelo Ramón, directora de les jornades; Javier de Lucas, director del IDH-UV. La catedràtica de Dret Internacional Públic i Relacions Internacionals de la Universitat de Màlaga Magdalena Martín pronuncia la conferència inaugural, que porta per títol “Justícia transicional i crims de violència sexual en el post-conflicte”.

Les Jornades de Dret Internacional Humanitari formen part del projecte de recerca “Prioritats de la revisió estratègica de la política europea i global de seguretat. El test de la presència de col·lectius de risc i la seguretat preventiva”, que patrocina el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. Les jornades compten amb una ajuda de la Convocatòria Memòria Històrica de la Universitat de València.

L’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH-UV) ha posat en marxa en l’any 2018 un ampli programa de activitats, coincidint amb la celebració del 70 aniversari de la Declaració Universal dels Drets Humans. Creat l’any 2005, l’ IDH-UV forma part del projecte Consolider en el qual participen dotze grups de recerca de diferents universitats espanyoles, coordinat per l’Institut de Drets Humans Bartolomé de les Casas de la Universitat Carlos III de Madrid.